Τετάρτη 30 Μαρτίου 2005

Επαναπλημμυρισμός ΞΥΝΙΑΔΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
Κολοκοτρώνη 44 – Αθήνα – Τ.Κ. 10560
Τηλ. Προέδρου:       6936-193355
Τηλ. Γραμματέα:     6934-304137
Fax: 210-3234627                                                                         Aθήνα, 30 Μαρτίου 2005


Αρ. Πρωτ.  22

Π ρ ο ς:
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας
1.    Νομάρχη κ. Αθανάσιο Χειμάρα
2.    Αντινομάρχες και Νομαρχ. Συμβούλους
3.    Δήμο Ξυνιάδας – Δήμαρχο κ. Γεώργιο Τσαγκλάνη
4.    Δημοτικούς και Διαμερισματικούς Συμβούλους
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
5.    Καθηγητή Γεωλογίας κ. Γεώργιο Σούλιο
6.    Καθηγητή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
κ. Θεοφάνη Παυλίδη



Αξιότιμοι Κύριοι


Έχουν πληθύνει τα αιτήματα φορέων και πολιτών για να υπάρξει πρωτοβουλία, με σκοπό να επανέλθει η περιοχή της λίμνης ΞΥΝΙΑΔΑΣ στην προτέρα κατάστασή της.

Η λίμνη αποξηράνθηκε το 1942. Η γη παραδόθηκε για εκμετάλλευση, ανέβηκε το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής, αλλά το οικοσύστημα διαταράχθηκε και πέθανε.

Σήμερα, το εισόδημα συρρικνώνεται γιατί η υπερεκμετάλλευση μείωσε την παραγωγή όλων των αγροτικών προϊόντων και η απόγνωση των αγροτών έγινε κραυγή αγωνίας για το προσεχές και το απώτερο μέλλον.

Στα χέρια μας περιήλθε έγγραφη αναφορά του συμπατριώτη μας Δημήτρη Παπαλέξη, Μηχανικού, την οποία σας επισυνάπτουμε.

Το 1988, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» εγένετο αναφορά στα αποτελέσματα της αποξήρανσης και αποσπασματικά αναφέρει: «Η καλοκαιρινή πανίδα χάθηκε, η δε χειμωνιάτικη των αποδημητικών πουλιών δεν σταμάτησε ξανά στην πρώην λίμνη για να παραχειμάσει. Το κλίμα άλλαξε. Δεν διατήρησε την ηπιότητά του και έγινε τραχύ και σκληρό. Με το άδειασμα της λίμνης την 13η Ιουλίου 1942 το θερμόμετρο ανέβηκε στους 42 βαθμούς υπό σκιάν, τη δε Πρωτοχρονιά του 1943 κατέβηκε στους 20ο κάτω από το μηδέν...».

Αγαπητοί συμπατριώτες, οι μεγάλες τομές γίνονται με συναίνεση, η οποία είναι αποτέλεσμα σωστής ενημέρωσης, διαλόγου και πολιτικής βούλησης.

Προτείνουμε να επανέλθει η περιοχή στην προ του 1942 κατάσταση. Να οργανωθεί με επιστημονικό τρόπο η εκμετάλλευση του οικοσυστήματος, ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον επενδυτών. Να τεθεί σε εφαρμογή η οποιαδήποτε οικονομοτεχνική μελέτη ειδικών επιστημόνων, η οποία υφίσταται ή θα εκπονηθεί, σύμφωνα πάντα με τα σημερινά δεδομένα, η οποία θα έχει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Έχετε τη δυνατότητα και πρέπει να πάρετε την πρωτοβουλία, προκειμένου να συνδιοργανώσουμε Ημερίδα στην Ξυνιάδα, με μοναδικό θέμα «την επαναφορά της περιοχής λίμνης Ξυνιάδας στην κατάσταση πριν την αποξήρανση».

Η Ημερίδα επιβάλλεται, ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις, να καταγραφούν και να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των αποφάσεων.

Σε κάθε στάδιο υλοποίησης της πρότασής μας, να θεωρείτε δεδομένη την αρωγή μας.



Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ





Αθαν. Ν. Μαγουλάς
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ





Κωνσταντίνος Αθ. Βαρσαμάς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου