Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Διαχείριση Απορριμάτων

Δήμος Μακρακώμης
Δημοτική Παράταξη
ΝΕΑ  ΣΕΛΙΔΑ  
                                      

Προς το
Δημοτικό Συμβούλιο


Ε  Ι  Σ  Η  Γ  Η  Σ  Η


Θ  έ  μ  α :   Διαχείριση Απορριμάτων


Η Πολιτεία με μεγάλη καθυστέρηση προέβη στη σύνταξη και ψήφιση γενικού χωροταξικού σχεδίου και στη συνέχεια των επιμέρους ειδικών χωροταξικών, για τη βιομηχανία, την τουριστική ανάπτυξη, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες κλπ.
Στο σύνολό τους, οι αρμόδιοι φορείς (κυβερνήσεις, Ο.Τ.Α. κ.ά.), δεν επέδειξαν βούληση για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Τεράστια οικονομικά συμφέροντα πίσω από την εμμονή τους για λειτουργία ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, δίχως όμως να είναι το σύστημα αυτό αποτελεσματικό για την προστασία του περιβάλλοντος.       
Εδώ και 15 χρόνια, στην Κεντρική Ευρώπη έχει επιλεγεί και εφαρμόζεται ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης των Απορριμμάτων και των οικιστικών λυμάτων. Αυτό το σύστημα περιλαμβάνει:
(α)     Τα απορρίμματα των ιατρείων και των πάσης φύσεως νοσηλευτικών ιδρυμάτων, συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους, μεταφέρονται με ειδικά οχήματα και καίγονται σε υψικάμινους.
(β)     Ενημέρωση-ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών και
(γ)     Αποκομιδή και μεταφορά των οικιακών απορριμμάτων στο εργοστάσιο επεξεργασίας, όπου εκεί πραγματοποιούνται τα παρακάτω:
1.           Διαχωρισμός των απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα και μη
2.           Συμπίεση των απορριμμάτων


3.           Καύση των στερεών υπολειμμάτων και παραγωγή ενέργειας
4.           Διαχωρισμός νερού και λυμάτων στο βιολογικό καθαρισμό
5.           Συλλογή των εκλυομένων αερίων.
6.           Ανάμιξη της λυματολάσπης με χώμα για την παραγωγή βιολογικού λιπάσματος.
Με αυτό το σύστημα διαχείρισης: α) προστατεύεται το περιβάλλον,β) εξασφαλίζουμε θέσεις εργασίας και νερό για άρδευση, γ) παράγουμε ενέργεια και βιολογικό λίπασμα.
Είναι εφικτό να δημιουργηθεί μια τέτοια εταιρία διαχείρισης και να κατασκευασθεί εργοστάσιο και βιολογικός καθαρισμός, με τη συμμετοχή όλων των Δήμων του Νομού Φθιώτιδας και ιδιώτη ή ιδιωτών, σε τοποθεσία που θα υποδείξει η Επιστημονική Κοινότητα (ΙΓΜΕ, Περιβαλλοντολόγοι κλπ.).
Είναι η εναλλακτική λύση διαχείρισης των απορριμμάτων και η πλέον ενδεικνυόμενη, γιατί οι πολιτικοί δεν μεταθέτουν στις επόμενες γενιές τα προβλήματα, αλλά τα επιλύουν!Ο Δημοτικός ΣύμβουλοςΑθανάσιος Ν. Μαγουλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου