Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015

KΑΛΥΒΑ ΣΤΕΦΑΝΗ Ιούνιος 2015 Ομιλία Θανάση Ν. Μαγουλά

                             KΑΛΥΒΑ ΣΤΕΦΑΝΗ   Ιούνιος 2015
                               Ομιλία Θανάση  Ν. Μαγουλά

 Πανσιολογιώτατε
κ. Βουλευτές ,κ Δήμαρχοι , κ. Συνάδελφοι
Επίσημοι προσκεκλημένοι

Καλωσήρθατε στη Σπερχειάδα , καλωσήρθατε στον ιστορικό τόπο της ΚΑΛΥΒΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗ.

Συγκεντρωθήκαμε και φέτος για να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους που με καθ’οιονδήποτε τρόπο έδωσαν το παρόν για την ανάκτηση της λευτεριάς από την τριπλή Κατοχή.

 Εδώ στο καπνισμένο παραγώνι,
σ’ αυτό το φτωχοκάλυβο
πυρώθηκε της Λευτεριάς η ανάσα,
 όπως λέει και ο Σπερχειαδίτης λογοτέχνης & ποιητής Βασίλης Κούκος.

 Συγχωρέστε μου την έντονη συγκίνηση . Είναι για τρείς λόγους: α) γιατί εκείνοι θυσίασαν τον ανθό της νιότης για να γεννηθούμε εμείς ελεύθεροι , β) θλίβομε γιατί κάποιοι  απόντες σήμερα από την εκδήλωση εκμεταλλεύθηκαν την Εθνική Αντίσταση για κοινωνική πολιτική και οικονομική καταξίωση και γ)  γιατί ανησυχώ βαθύτατα για το αβέβαιο παρόν & μέλλον των παιδιών μας.

Εάν αυτό το παραγώνι ήταν σε άλλο μέρος της χώρας η πολιτεία θα είχε μεριμνήσει να είναι εφάμιλλο της Αγίας Λαύρας.

Δύο γεγονότα  σε διαφορετικές εποχές με τον ίδιο όμως στόχο την ανάκτηση της ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ και με το ίδιο σύνθημα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ με την μόνη εξαίρεση, ότι ετούτη την φορά δεν ευλογήθηκαν από τον κλήρο τα όπλα τα ιερά.

Για το ιστορικό γεγονός , για την αυτοθυσία και τον ηρωϊσμό , τις καταστροφικές συνέπειες και τα ολοκαυτώματα που είχε αυτός ο καθολικός ξεσηκωμός των ΕΛΛΗΝΩΝ έχουν γραφεί πολλά από τους ιστορικούς , από ξένους παρατηρητές αλλά και από αυτό το βήμα έχει γίνει εκτενής αναφορά από εκλεκτούς  συναδέλφους της Τοπικής Αυτό διοίκησης.

Η Διεθνής Κοινότητα ουδέποτε έπραξε το καθήκον της απέναντί μας ,αλλά έπραξε ακριβώς το αντίθετο εκμεταλλευόμενοι τις εσωτερικές προστριβές και έριδες εποφθαλμιούσε πάντα και στόχευε στην υφαρπαγή του πλούτου μας , στην συρ ρίκνωση και τον εποικισμό της χώρας.

Τότε ο εχθρός ήταν ορατός κρατούσε όπλα αλλά δεν ήταν ανίκητος. Σήμερα είναι αόρατος και νικιέται με ομόνοια , συνοχή ,υπομονή και γνώση. Όμως και τότε θρηνή σαμε θύματα και τώρα θρηνούμε τα θύματα ενός ανελέητου & άνισου οικονομικού πολέμου.

Σε κάθε είσοδο της χώρας πρέπει να αναρτηθούν οι στίχοι του Βασίλη Ρώτα για να θυμίζουν στους επισκέπτες την θυσία εκείνων.

’’ Ξένε όπου πας και περπατάς τη γη μας
 να πατάς σεμνά και να αλαφροδιαβαίνεις,
τ’ είναι ο τόπος μας ποτισμένος,
κάθε δρασκελιά και ένας σκοτωμένος,
ένας σύντροφος που ‘πεσε πολεμώντας
για το δίκιο μας και την Λευτεριά μας,
κάθονται οι ψυχές σε πέτρα, σε λιθάρι
και μοιρολαγάν και τον καυμό τους λένε.

Έπεσαν  ‘’...τις κείνων ρήμασι πειθόμενοι’’  για την  προάσπιση του Ελληνικού και Ευ- ρωπαικού Πολιτισμού, για την ελευθερία των λαών της Γηραιάς ηπείρου.

Από αυτό εδώ το φτωχοκάλυβο σήμερα  ολίγοι μεν εκλεκτοί δε, καλούμε την Ε.Ε να υιοθετήσει και να επιβάλλει πολιτικές διασφάλισης της εδαφικής μας ακεραιότητας αναγνωρίζοντας τα νοτιοανατολικά σύνορά μας ,ως σύνορα της Ευρώπης,  να συμβάλ λει από φασιστικά στην ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας γιατί έχει τεράστια ευθύνη για την σημερινή κατάσταση ,να ζητήσει δημόσια συγνώμη για την  αήθη  και άκρως  προσβλητική θέση και στάση ορισμένων ευτυχώς Μ.Μ.Ε της Γερμανίας  προς τον Ελληνικό Λαό. 

 Αυτός ο λαός δεν παραδίδεται, αντιστέκεται και ενωμένος δρέπει δάφνες σε όλους τους στίβους διαχρονικά , δεν ξεχνά και τιμά τους φίλους, απεχθάνεται όμως την τους αγνώμονες και δεν ανέχεται αυτούς που αμφισβητούν τα κυριαρχικά του δικαιώματα και καθ’ οιονδήποτε τρόπο επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

  Υπενθυμίζουμε ότι το 1940, τι και αν η πολιτική ηγεσία της την εγκατέλειψε,η ΕΛΛΑΔΑ μεγαλούργησε χάρη στην Θεία Πρόνοια και την Πίστη του Λαού της, ανέκτησε το αγα- θό της Ελευθερίας και υποχρέωσε τον τότε πνευματικό και πολιτικό κόσμο να υποκλι-   θεί στο μεγαλείο της αδούλωτης  ψυχής των ΕΛΛΗΝΩΝ.

   Γαλουχημένοι με αξίες, πιστοί στο καθήκον και στο υπέρτατο χρέος που είναι το μέλ-
λον της γενιάς των παιδιών  μας,  δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα δεν εκχω ρείται, δεν τεμαχίζεται, δεν εκποιείται, αλλά κληροδοτείται στις επόμενες γενιές  μέσα από την διάσωση, διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με την προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και της αξιοποίησης του Εθνικού μας πλούτου.
 Αυτό είναι το μήνυμα μας στους ελεύθερους και πολιτισμένους λαούς και κυρίως στους φίλους Ευρωπαίους εταίρους.

  Καλούμε τον πνευματικό και πολιτικό κόσμο της Ευρώπης να κινηθεί τάχιστα με κάθε πρόσφορο και νόμιμο μέσο για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από την μαρτυρική Κύπρο μας.

  Είναι αιδώς για την Ευρώπη μέρος της να τελεί υπό κατοχή ξένων στρατευμάτων, πολίτες της να αγνοούνται και άλλοι πολίτες της να στερούνται των πατρώων εδαφών.

Τέλος καλούμε τα πολιτικά κόμματα στην δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα και ο λαός της να μονιάσουν , να θωρακίσουν την Δικαιοσύνη τον ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας για να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όσους έσυραν την χώρα και την κατέστησαν ανυπόληπτη. Μόνον τότε δεν θα αμφισβητηθεί και δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η Δημοκρατία.
                                                  
                                   Η ομαλότητα είναι στα χέρια σας.                                                      Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου