Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2005

Άρση Απομόνωσης Ορεινού Όγκου

aΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
Κολοκοτρώνη 44 – Αθήνα – Τ.Κ. 10560
Τηλ. Προέδρου:       6936-193355
Τηλ. Γραμματέα:     6934-304137
Fax: 210-3234627                                                                
Aθήνα, 4 Νοεμβρίου 2005
Αρ. Πρωτ. 329

Π ρ ο ς :
- Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη
- Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
κ. Γεώργιο Σουφλιά
- Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
κ. Κωνσταντίνο Έξαρχο
- Υφυπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο
- Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  κ. Παναγιώτη Καββαδά
- Νομάρχες Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας,
  Φωκίδας και Ευρυτανίας
  κ.κ.  Αθανάσιο Χειμάρα, Δημήτριο Σταμάτη
   Δημήτριο Ανδρίτσο, Κων/νο Κοντογιώργο

Κοινοποίηση:
- Βουλευτές Φθιώτιδας-Αιτωλοακαρνανίας
Φωκίδας και Ευρυτανίας

Αξιότιμοι Κύριοι

Έχει παρέλθει διάστημα 20 μηνών που ο Ελληνικός ΛΑΟΣ έδωσε την εντολή στη Νέα Δημοκρατία για να σχηματίσει Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει όχι μόνο τα μεγάλα εθνικά κοινωνικά θέματα-προβλήματα, αλλά και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Στον τομέα των κοινωνικών προβλημάτων εντάσσονται τα οικονομικά, τα τροχαία ατυχήματα, το έννομο συμφέρον των πολιτών, η ανεργία, που είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.

Η ομόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι βασικός στόχος γιατί μετά την αποβιομηχάνιση, την συρρίκνωση των μεταποιητικών μονάδων, αλλά και άλλων κλάδων απασχόλησης είναι μία λύση για την διοχέτευση της ανεργίας.

Βασική προϋπόθεση για να αναπτυχθεί η Περιφέρεια, είναι η κατασκευή σύγχρονων κλειστών αυτοκινητοδρόμων, που θα συμβάλλουν και στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, οι σιδηροδρομικοί άξονες, οι αερομεταφορές, οι θαλάσσιες μεταφορές, αλλά και τα μικρά έργα, όπως το εσωτερικό οδικό δίκτυο των νομών, κυρίως εκείνο που θα άρει από την απομόνωση τον ορεινό όγκο.

Δεν παραγνωρίζει κανείς την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για τα δημοσιονομικά, την διαφθορά, την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πόρους, μέσω του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, στον αγροτικό τομέα (αναδασμοί, μητρώο, έρευνα κλπ.), στην διασφάλιση και απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

Είναι διάχυτη η αποχή όμως, ότι καθυστερεί η σύνταξη μελετών και η δημοπράτηση των μεγάλων έργων, κυρίως των οδικών αξόνων:
(α)      Θερμοπυλών-Ναυπάκτου.
(β)      Ε65 από ΠΑΘΕ προς ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ.
(γ)      Στυλίδας-Λαμίας-Καρπενησίου-Αμφιλοχίας-ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, για τον οποίο είχε δεσμευθεί στην προεκλογική περίοδο ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, κατά την επίσκεψή του στην Λαμία και τέλος, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση των εργασιών στο ΠΕΤΑΛΟ του ΜΑΛΙΑΚΟΥ.

Στα Π.Ε.Π. και συγκεκριμένα στα Μέτρα 1.11 (άρση απομόνωσης ορεινού όγκου και 3.1. (βελτίωση συγκοινωνιών), παρέχεται η δυνατότητα να κατασκευασθούν-βελτιωθούν-ασφαλτοστρωθούν δρόμοι, που θα έχει σαν συνέπεια να εκδηλωθεί η όποια επιχειρηματικότητα: α) με προγράμματα αγροτουρισμού και άλλων ήπιων μορφών ανάπτυξης, β) για εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας, γ) για παραμονή και ενασχό-ληση του ανθρώπινου δυναμικού στον ορεινό όγκο κ.ο.κ..

Στον Ν. 3208/24-11-2003, άρθρο 1 παρ. 7 «Προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, κατάρτιση δασολογίου, ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων και άλλες διατάξεις», αναφέρει ότι περιέρχονται στην κατοχή των Δήμων και των Δημοτικών Διαμερισμάτων δάση και δασικές εκτάσεις που μέχρι της εφαρμογής του Νόμου διακατέχονταν από την ολότη-τα των κατοίκων του Δήμου ή της Κοινότητας.

Της διάταξης αυτής ενδεχομένως κάνει χρήση το Κοινοτικό Συμβούλιο Τυμφρηστού Φθιώτιδας και δεν επιτρέπει, με ομόφωνη απόφασή του, την σύνδεση των Δημοτικών Διαμερισμάτων Πουγκακίων-Ράχεων Τυμφρηστού.

Η σύνδεση αυτή θα άρει από την απομόνωση όλα τα ορεινά Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Σπερχειάδας, μειώνοντας την απόσταση προς ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ κατά 86 χιλιόμετρα.

Το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει την άμεση σύνταξη μελετών, την δημοπράτηση και κατασκευή των έργων, για τους ανωτέρω λόγους.

Προέχει η οδική και όχι μόνο ασφάλεια των πολιτών, μονίμων ή εποχιακών, ντόπιων ή τουριστών και είναι πάνω από κάθε μικροπολιτική σκοπιμότητα ενός εκάστου παράγοντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Απαιτείται πολιτική βούληση για να δοθεί λύση. Πιστεύουμε ότι δεν θα διαψευσθούμε, γιατί γνωρίζουμε την μέχρι σήμερα πολιτική σας σταδιοδρομία.

Με εξαιρετική τιμή,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



Αθαν. Ν. Μαγουλάς
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Κωνσταντίνος Αθ. Βαρσαμάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου