Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2005

Εγγειοβελτιωτικά-Αναδασμός Βίστριζας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
Κολοκοτρώνη 44 – Αθήνα – Τ.Κ. 10560
Τηλ. Προέδρου:       6936-193355
Τηλ. Γραμματέα:     6934-304137
Fax: 210-3234627                                                                
Aθήνα, 17 Οκτωβρίου 2005

Αρ. Πρωτ. 223
Π ρ ο ς :

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
κ. Ευάγγελο Μπασιάκο
Τον Υφυπουργό Υγείας
κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο
Βουλευτές Νέας Δημοκρατίας Νομού Φθιώτιδας
κ. Ηλία Καλλιώρα
κ. Νικόλαο Σταυρογιάννη
Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
κ. Κωνσταντίνο Έξαρχο
Ειδικό Γραμματέα Γ’ Κ.Π.Σ.
κ. Δημήτριο Παπαγιαννίδη
Νομάρχη Φθιώτιδας
κ. Αθανάσιο Χειμάρα

Κοινοποίηση:
-  Δήμους Σπερχειάδας, Μακρακώμης, Υπάτης
-  ΤΟΕΒ Σπερχειάδας
-  Συλλόγους Νομού Φθιώτιδας


Κύριε Υπουργέ

Χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση την πρωτοβουλία σας για την (έρευνα) σύνταξη μελετών για κάθε Περιφέρεια, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την αποτύπωση των επιπτώσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την αναδιάρθρωση και προσαρμογή του αγροτικού τομέα σε κάθε νομό στα νέα δεδομένα.

Μετά την κατάργηση των κοινοτικών ενισχύσεων, ενδεχομένως να παρατηρηθούν φαινόμενα συρρίκνωσης ορισμένων από τις υφιστάμενες καλλιέργειες. Οι μελέτες αυτές θα παρέχουν την δυνατότητα αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων καλλιεργειών και την προώθηση καλλιεργειών που θα αποδίδουν προϊόντα με καλύτερες τιμές, καλλιέργειες που θα ανταποκρίνονται στην αναμενόμενη ζήτηση, τόσο στο εσωτερικό, όσο και διεθνώς, αλλά και ανταγωνιστικές.

Κύριε Υπουργέ

Έχει παρέλθει διάστημα ενός (1) έτους και πλέον (2 Ιουνίου 2004) που το Υπουργείο είχε εξαγγείλει τους 9 Άξονες για την Αγροτική Ανάπτυξη.

Στον Άξονα 7 αναφέρεται ότι θα προωθήσετε ένα ευρύτατο πρόγραμμα αναδασμών περίπου ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων στην τετραετία 2005-2008. Μέχρι σήμερα, στη Νομαρχία Φθιώτιδας, απ’ όσο γνωρίζουμε, έχουν υποβληθεί αιτήματα από τον Δήμο Υπάτης, από τον Δήμο Μακρακώμης και από τον Δήμο Σπερχειάδας, τόσο για την ένταξη εκτάσεων για αναδασμό, όσο και για την αποπεράτωση.

Σας είναι ήδη γνωστό ότι καθυστερεί το «Αρδευτικό έργο Βίστριζας» από 11-5-2005, μετά από αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Δ. κ. Ηλίας Καλλιώρας, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Σ’ αυτή δε την αναφορά υπάρχει απάντηση του Ειδικού Γραμματέα ότι δεν είναι δυνατή η ένταξη νέων έργων στο Πρόγραμμα αφ’ ενός μεν λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των σχετικών Οδηγιών από το Υπουργείο Οικονομικών και αφ’ ετέρου γιατί το ύψος του προϋπολογισμού του Γ’ Κ.Π.Σ., που αφορά Εγγειοβελτιωτικά Έργα (Μέτρα 6.1 και 6.2) έχει ήδη καλυφθεί από τα ήδη ενταγμένα έργα.

Όμως, με τις εκπτώσεις που επιτυγχάνονται στα δημοπρατηθέντα έργα, δημιουργείται ένα απόθεμα, που θα χρησιμοποιηθεί για νέα, ώριμα προς ένταξη, έργα.

Είναι διάχυτη η άποψη των καλλιεργητών ότι η 15χρονη καθυστέρηση ολοκλήρωσης του αρδευτικού έργου ΒΙΣΤΡΙΖΑΣ οφείλεται κυρίως στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το βιωτικό τους επίπεδο και γενικότερα για την τοπική οικονομία.

Ο Δήμος Σπερχειάδας έχει υποβάλλει αίτημα για την επιχορήγηση του έργου (Αρδευτικό Βίστριζας), με το ποσό των 3.000.000 ευρώ, που είναι απαραίτητο για την εξυγίανση και την οριστική διαμόρφωση του έργου, όπως: α) συντήρηση των δρόμων που διαμορφώθηκαν (χαράχθηκαν) για τον αναδασμό, β) επέκταση και μετατόπιση του δικτύου άρδευσης στην περιοχή Κλωνίου, γ) διάνοιξη νέας τάφρου, δ) συντήρηση των τάφρων που κατασκευάστηκαν αρχικά βάσει της α’ μελέτης, ε) κατασκευή τριών γεφυρών στον παραπόταμο Μαρίτσα που τέμνει κάθετα, από Νότο προς Βορά, τη γη στα διοικητικά όρια Σπερχειάδας και Κ. Καλλιθέας και τα οποία αναφέρονται στην μελέτη που έχει εγκριθεί από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ήδη αυτή την χρονική περίοδο εκτελούνται εργασίες επίχωσης α) παλαιών ρεμάτων, β) υδραυλάκων, γ) γίνεται άρση παλαιών χαλικοστρωμένων δρόμων, δ) δημιουρούνται διαβάσεις κ.ά.

Καθημερινά γίνεται αναφορά από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ότι φορείς αδυνατούν να απορροφήσουν κονδύλια από το Γ’ Κ.Π.Δ., κονδύλια που κινδυνεύουν να χαθούν και να καταλήξουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναζητείστε αυτά τα κονδύλια από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και στηρίξτε την ραχοκοκκαλιά, που τόσα έχει προσφέρει διαχρονικά σε εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, αλλά και στην οικονομία, στηρίξτε τους ανθρώπους της Περιφέρειας, που σας τίμησαν με την ψήφο τους και έφεραν τη Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση της χώρας.

Στελεχώστε τις Νομαρχίες με το κατάλληλο προσωπικό, ώστε τάχιστα να γίνουν οι μελέτες που αφορούν τους αναδασμούς με μόνιμο ή εποχιακό προσωπικό.

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ μας, ως Φορέας Πολιτισμού, στηρίζει τους ανθρώπους που επένδυσαν το μέλλον τους στην καλλιέργεια της γης, που δίνουν ζωή στα χωριά μας, που διατηρούν τον πολιτισμό, που συμβάλλουν στην εθνική οικονομία, μέχρι οριστικής επίλυσης του προβλήματος.

Κύριε Υπουργέ

Για να έχουν εφαρμογή οι 8 Άξονες και οι μελέτες (έρευνα) για κάθε Περιφέρεια, όπως εξαγγείλατε στις 13/9/2005 πρέπει να να δοθεί άμεση προτεραιότητα υλοποίησης του Άξονα 7 που αφορά τους ΑΝΑΔΑΣΜΟΥΣ, ένταξη νέων περιοχών και ολοκλήρωση των παλαιών.Με εξαιρετική τιμή,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΑθαν. Ν. Μαγουλάς
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΚωνσταντίνος Αθ. Βαρσαμάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου