Τρίτη 5 Ιουλίου 2005

2005 ΤΗΛΕΙΑΤΡΙΚΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
Κολοκοτρώνη 44 – Αθήνα – Τ.Κ. 10560
Τηλ. Προέδρου:       6936-193355
Τηλ. Γραμματέα:     6934-304137
Fax: 210-3234627                                                                
Aθήνα, 5 Ιουλίου 2005
Αρ. Πρωτ.  192

Π ρ ο ς :

1.  Π Ε Σ Υ Π
Πρόεδρο
κ. Αθανάσιο Βλάχο
2.  Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
      κ. Νικήτα Κακλαμάνη
3.  Υφυπουργό Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης
      κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο
4.  Δήμαρχο Σπερχειάδος
      κ. Στάμο Καλαμάρα
5.  Δημοτικούς & Διαμερισματικούς Συμβούλους
      Δήμου Σπερχειάδος

Κοινοποίηση:

Πολιτιστικούς Συλλόγους – Μέλη μας

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Από όσο γνωρίζουμε, στους σχεδιασμούς σας είναι η ανάπτυξη στην Περιφέρεια Πολυδύναμων και Περιφερειακών Ιατρείων.

Ζητήσαμε την συνεργασία των μελών μας (πολιτιστικών συλλόγων) του διηυρημένου ΔΗΜΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΟΣ και θέτουμε υπ’ όψιν σας τα παρακάτω στοιχεία, ώστε να σας διευκολύνουμε στους σχεδιασμούς σας (εποχιακούς κατοίκους για κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα, χιλιομετρικές αποστάσεις, οδικό δίκτυο), προκειμένου να διασφαλισθεί το δημόσιο συμφέρον στον τομέα της υγείας άμεσα –μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Βασική προϋπόθεση για την παραμονή στα χωριά του ορεινού μας όγκου μονίμων κατοίκων, αλλά και εποχιακών είναι η ύπαρξη επιστημονικού προσωπικού (ιατρών), ώστε άμεσα να παρεμβαίνουν για την αντιμετώπιση έκτακτων σοβαρών περιστατικών και να προσφέρουν βοήθεια, έως ότου και εφόσον κρίνεται απαραίτητο να διακομίζονται με ασθενοφόρα στα Κέντρα Υγείας ή στα Νοσοκομεία.

Στην περιοχή μας εδρεύουν τρία (3) Περιφερειακά Ιατρεία: α) στο Δ.Δ. Μαρμάρων, β) στο Δ.Δ. Γαρδικίου και γ) στο Δ.Δ. Φτέρης. Στεγάζονται σε εκσυγχρονισμένα κτίρια και διαθέτουν εξεταστήριο ασθενών, αίθουσα αναμονής και νοσηλείας ενός (1) ατόμου, χώρος κατάκλισης-διαμονής ιατρών, WC και τον κατωτέρω εξοπλισμό: καρ-διογράφο, μάσκες και φιάλη οξυγόνου, κλίβανο αποστείρωσης, εργαλεία κλπ. και όλα αυτά από το υστέρημα των μελών των Συλλόγων Μαρμάρων και Γαρδικίου.

Στο Περιφερειακό Ιατρείο Δ.Δ. Φτέρης, υφίσταται άριστη κτιριακή υποδομή με τους προαναφερόμενους χώρους, όμως ο ιατρός έχει υποβάλλει αίτημα για 1) φορητό καρδιογράφο και 2) για φιάλες οξυγόνου, για τα Δ.Δ. Παλαιοβράχας και Λευκάδας.


Επιπλέον, δεν υπάρχει κλίβανος και τα εργαλεία αποστειρώνονται στο Κέντρο Υγείας Μακρακώμης.

Στο Δ.Δ. Γαρδικίου, ο διατιθέμενος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ιατρός απουσιάζει μόνο τους χειμερινούς μήνες, όταν καλείται υπηρεσιακώς να παρακολουθήσει επιμορ-φωτικά σεμινάρια.

Στο Δ.Δ. Φτέρης, το Ιατρείο λειτουργεί Δευτέρα και Παρασκευή και από ώρα 08.00-13.00.

Το Δ.Δ. Μαρμάρων είναι επισκέψιμη κοινότητα.


Το Περιφερειακό Ιατρείο Γαρδικίου εξυπηρετεί το Δ.Δ. Κυριακοχωρίου, που απέχει 9 χλμ., το Δ.Δ. Πλατάνου που απέχει 5 χλμ., το Δ.Δ. Παλαιοχωρίου Τυμφρηστού που απέχει 4 χλμ., το Δ.Δ. Πουγκακίων που απέχει 7 χλμ. και το Δ.Δ. Καναλίων που απέχει 5 χλμ. Λόγω κατολισθήσεων στο δρόμο Γαρδικίου-Πλατάνου, οι κάτοικοι του Δ.Δ. Πλατάνου δεν έχουν κάλυψη και υπόκεινται σε δοκιμασία, κινούμενοι πεζοί προς Γαρδίκι ή χρησιμοποιούν τον χωματόδρομο και εποχούμενοι μέσω Κυριακοχωρίου, κατευθύνονται προς το Κέντρο Υγείας Μακρακώμης, διανύοντας απόσταση 41 χλμ.

Το Περιφερειακό Ιατρείο Δ.Δ. Μαρμάρων εξυπηρετεί το Δ.Δ. Κολοκυθιάς που απέχει 4 χλμ., το Δ.Δ. Αργυρίων, που απέχει 4 χλμ., το Δ.Δ. Ανατολής που απέχει 10 χλμ., το Δ.Δ. Δάφνης που απέχει 20 χλμ., το Δ.Δ. Νικολιτσίου που απέχει 11 χλμ., το Δ.Δ. Περιβολίου που απέχει 5 χλμ. Λόγω κατολισθήσεων στο δρόμο Γαρδικίου-Πλατάνου, οι κάτοικοι του Δ.Δ. Κυριακοχωρίου εξυπηρετούνται από τον ιατρό του Δ.Δ. Μαρμάρων.

Το Περιφερειακό Ιατρείο Δ.Δ. Φτέρης, εξυπηρετεί το Δ.Δ. Παλαιοβράχας, που απέχει 2 χλμ., το Δ.Δ. Καμπίων που απέχει 1,5 χλμ., το Δ.Δ. Κουτσούφλιανης που απέχει 2,5 χλμ., τον οικισμό Κουρελέϊκα που απέχει 3 χλμ., το Δ.Δ. Λευκάδας που απέχει 4,5 χλμ. και το Δ.Δ. Πιτσίου, που απέχει 12 χλμ.

Πληθυσμιακά στοιχεία ανά Δημοτικό Διαμέρισμα και Περιφερειακό Ιατρείο:

Α.-       Περιφερειακό Ιατρείο Μαρμάρων          Εποχιακοί (1/4 – 31/10)
(α)      Δ.Δ. Μαρμάρων                           250-800
(β)      Δ.Δ. Ανατολής                                      200-250
(γ)      Δ.Δ. Δάφνης                               150-300
(δ)      Δ.Δ. Κολοκυθιάς                          200
(ε)       Δ.Δ. Αργυρίων                             400
(στ)    Δ.Δ. Νικολιτσίου                          30-60
(ζ)       Δ.Δ. Περιβολίου                           300-400

Β.-       Περιφερειακό Ιατρείο Φτέρης                Εποχιακοί (1/4 – 31/10)
(α)      Δ.Δ. Φτέρης                                600
(β)      Δ.Δ. Παλαιοβράχας                       400
(γ)      Δ.Δ. Καμπίων                              200
(δ)      Δ.Δ. Κουτσούφλιανης                             150
(ε)       Δ.Δ. Λευκάδας                                       600
(στ)    Δ.Δ. Πιτσίου                                150





Γ.-       Περιφερειακό Ιατρείο Γαρδικίου                        Εποχιακοί (1/4 – 31/10)
(α)      Δ.Δ. Γαρδικίου                                      100-200
(β)      Δ.Δ. Κυριακοχωρίου                      300-400
(γ)      Δ.Δ. Πλατάνου                            70-100
(δ)      Δ.Δ. Παλαιοχωρίου Τυμφρηστού     200
(ε)       Δ.Δ. Πουγκακίων                         250
(στ)    Δ.Δ. Καναλίων                             150-400

Είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του οδικού άξονα Σπερχειάδος-Γαρδικίου-Γραμμένης Οξυάς και Γαρδικίου-Πουγκακίων-Ράχες Τυμφρηστού θα συνδεθούν τέσσερις (4) Νομοί: Φθιώτιδος-Ευρυτανίας-Φωκίδος-Αιτωλοακαρνανίας, πέντε (5) Δήμοι: Σπερχει-άδος-Δομνίστας-Αποδοτίας-Καρπενησίου-Βαρδουσίων και μία Κοινότητα: Τυμφρηστού.

Την επόμενη πενταετία, το Γαρδίκι θα είναι κόμβος οδικός, οι προϋποθέσεις ανάπτυξης τεράστιες και ως εκ τούτου θα έχουμε αύξηση του πληθυσμού σε όλα τα Δ.Δ. από όπου θα διέρχονται οι προαναφερόμενοι άξονες.

Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού από τον Απρίλιο έως και τα τέλη Οκτωβρίου, οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις από το Κέντρο Υγείας Μακρακώμης και από την έδρα του Δήμου Σπερχειάδας, όπου εδρεύει Αγροτικό Ιατρείο, η μορφολογία του εδάφους, η κατάσταση του οδικού δικτύου και η γεωγραφική θέση των Δημοτικών Διαμερισμάτων (ορεινά), επιβάλουν την αναβάθμιση των Περιφερειακών Ιατρείων σε 2θέσια από μονοθέσια και την χρήση Τηλεϊατρικής, τόσο των Ιατρείων, όσο και του Κέντρου Υγείας Μακρακώμης, καθώς και την προμήθεια Ασθενοφόρου 4x4 από το Κέντρο Υγείας Μακρακώμης, το οποίο θα διακομίζει τους ασθενείς, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Για την εκδήλωση της όποιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα με τον Αγροτουρισμό, των μόνιμων κατοίκων και για την παραμονή των επισκεπτών της τρίτης ηλικίας-συνταξιούχων, καθόλη τη διάρκεια του έτους, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μόνιμων γιατρών και η χρήση της Τηλεϊατρικής.



Με εξαιρετική τιμή,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



Αθαν. Ν. Μαγουλάς
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Κωνσταντίνος Αθ. Βαρσαμάς





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου