Παρασκευή 31 Μαρτίου 2006

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1-1-2005 έως 31-3-2006

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Περιόδου 1/2/2005 έως 31/3/2006


Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθεί η Ομοσπονδία που ιδρύθηκε το 1987, στις 6/6/2004 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Προέδρων των Συλλόγων και συντάχθηκε το Υπόμνημα που επισυνάπτεται.

Το νέο Δ.Σ. που προέκυψε από τις εκλογές στις 16 Ιανουαρίου 2005, σεβόμενοι απόλυτα τις επιθυμίες, τις θέσεις και τους στόχους των αναγραφομένων στο Υπόμνημα Προέδρων, που προέρχονται από συζητήσεις-αποφάσεις όχι μόνο των Γενικών Συνελεύσεων, αλλά και των Δ.Σ. των Συλλόγων που απαρτίζουν την Ομοσπονδία, όχι μόνο πραγματοποίησε κατ’ επανάληψη συναντήσεις με τους Βουλευτές του Νομού μας, στους οποίους υπέβαλε το σχετικό Υπόμνημα, αλλά είναι και σε διαρκή συνεργασία (κατάθεση ερωτήσεων και αναφορών στη Βουλή), για την προώθηση και επίλυση ορισμένων εκ των αναγραφομένων σ’ αυτό έργων.

v    Δώσαμε έμφαση και προτεραιότητα στην επίλυση των προβλημάτων των αγροτών (αναδασμοί) Δήμων Σπερχειάδας-Υπάτης-Μακρακώμης-Λιανοκλαδίου κλπ., διότι χωρίς συγκράτηση πληθυσμού στη γενέτειρα δεν διατηρείται και δεν διαδίδεται ο Πολιτισμός. Η μείωση του εργατικού δυναμικού, σε συνάρτηση με τη γήρανση του πληθυσμού και την υπογεννητικότητα, ελοχεύει κινδύνους μακροπρόθεσμα να εποικισθεί η περιφέρεια από οικονομικούς πρόσφυγες.

v    Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία οριοθέτησης και παράδοσης των κτημάτων στους δικαιούχους του αναδασμού της Δυτικής Βίστριζας (Μεσοποταμία, Άγιο Σώστη, Σπερχειάδα, Καλλιθέα, Κλωνί).

v    Το φθινόπωρο ξεκινούν οι απαραίτητες προεργασίες  για τον αναδασμό της Παλαιοβράχας, δημόσια δέσμευση του Νομάρχη.

v    Εξασφαλίσαμε πόρους από φορείς (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) και ενισχύσαμε οικονομικά συμπατριώτες αθλητές-παγκόσμιους πρωταθλητές για το 2005.

v    Είχαμε πάρει πρωτοβουλίες από το 2001 και εντάξαμε στο Πρόγραμμα ΕΠΤΑ την κατασκευή γέφυρας για την ζεύξη Πτελέας-Λευκάδας. Το έργο δημοπρατήθηκε τώρα, αφού πρώτα χρειάστηκε εκ νέου παρέμβασή μας και βέβαια η πολιτική βούληση του Υφυπουργού Υγείας κ. Αθανασίου Γιαννόπουλου για να εξευρεθούν 600.000 Ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος κατασκευής του έργου. Ήρθαμε αρωγοί στον Δήμο Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού.

v    Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΥΠΕ κ. Αθανάσιο Βλάχο και τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου Λαμίας κ. Δημήτρη Μπριάνη, προκειμένου να αποδεχθούν δωρεά συμπατριώτη μας .ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ Λόγω έλλειψης χώρου να στεγάσει τη μονάδα, έγινε δωρεά 12 σύγχρονων κλινών στην ήδη υπάρχουσα.

v    Επισκεφθήκαμε κατ’ επανάληψη τον τ. Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Αδάμ Ρεγκούζα, για την εξασφάλιση πόρων για τον δρόμο Γαρδικίου-Γραμμένης Οξυάς. Το έργο επιχορηγήθηκε με 5.100.000 ευρώ και δημοπρατείται εντός του Απριλίου.

v    Εξασφαλίσαμε επιχορηγήσεις για την Ομοσπονδία και πραγματοποιήσαμε Ημερίδα στο Γαρδίκι Ομιλαίων στις 17/6/2005, με θέμα «Ήπιες μορφές ανάπτυξης του Τουρισμού και Οικοτουρισμού στην περιοχή Σαράνταινας και της Δυτικής Φθιώτιδας». Όλη η πρόταση υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπερχειάδας και υποβλήθηκε στη Νομαρχία Φθιώτιδας. Ήδη, διά του Αντιπροέδρου του κ. Οδυσσέα Παπανάγνου, το Δ.Σ. του Συλλόγου Γαρδικιωτών πήρε την πρωτοβουλία και έφερε ειδικούς για να αποφανθούν ως προς την καταλληλότητα του χώρου της Σαράνταινας για την κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου.

v    Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα 1.11. της Περιφέρειας ο δρόμος Κουτσούφλιανης-Φτελιάς Το έργο δημοπρατήθηκε και εκτελείται.

v    Εξασφαλίστηκαν 300.000 Ευρώ για τη σύνταξη οριστικής μελέτης του δρόμου Φτελιάς-Γαρδικίου.

v    Εξασφαλίσαμε 3.000 ευρώ, για την ενίσχυση των Α.Μ.Ε.Α. για το έτος 2006.

v    Παρεμβήκαμε για κοινωνικούς λόγους σε πολιτικά πρόσωπα, για ικανοποίηση αιτήματος συμπατριώτη μας για άμεση μετάθεση στο εξωτερικό (σοβαροί λόγοι υγείας του παιδιού του).

v    Ζητήσαμε την άμεση αύξηση του επιστημονικού προσωπικού κατά 2 θέσεις για τα περιφερειακά ιατρεία Μαρμάρων και Γαρδικίου.

v    Εξασφαλίσαμε ποσό 1.000 ευρώ από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Φθιώτιδας.

v    Εξασφαλίσαμε 5.000 Ευρώ από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

v    Εξασφαλίσαμε 3.000 Ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

v    Εξασφαλίσαμε 1.000 Ευρώ από την ALPHA Bank.

v    Εξασφαλίσαμε 3.000 Ευρώ από την Εμπορική Τράπεζα.

v    Την 1/11/2005 παρεμβήκαμε στους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας για την βελτίωση, διάνοιξη και ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου Δ.Δ Πλατυστόμου-Δ.Δ. Πάππας -Λουτρά Σμοκόβου Καρδίτσας. Ήδη, το έργο έχει ενταχθεί και βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης των μελετών. Ενώνουμε δύο λουτροπόλεις Πλατύστομο-Σμόκοβο.

v    Στις 10/11/2005 πραγματοποιήσαμε εκδήλωση στα γραφεία του Συλλόγου Φθιωτών για ενημέρωση των Συλλόγων σχετικά με τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικών Χώρων (Ο.Π.Α.Α.Χ.). Υπεβλήθη από τον Σύλλογο Κυριακοχωριτών σχετικό αίτημα και είναι ζήτημα ημερών η έκδοση σχετικής απόφασης για επιχορήγηση.

v    Συνεδριάσαμε στις 4/11/2005 με την Ομοσπονδία των Ευρυτανικών Συλλόγων, με κύριο θέμα «Αυτοκινητόδρομος κάθετος στην ΠΑΘΕ από Λαμία-Καρπενήσι-Αμφιλοχία-Ιόνια Οδό» (δημόσια δέσμευση του Πρωθυπουργού στην προεκλογική του εκστρατεία).

v    Εξασφαλίσαμε οικονομικές ενισχύσεις μέσω της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Μητρόπολης Φθιώτιδας για άπορες οικογένειες συμπατριωτών μας.

v    Στις 21/1/2006 πραγματοποιήσαμε Ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Σπερχειάδας, με θέματα: α) Μέθοδοι αξιοποίησης των πλημμυρικών υδάτων του ΣπερχειούΑναζήτηση των συνθηκών λειτουργικής επαναδημιουργίας της Λίμνης Ξυνιάδος κλπ., β) Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ως επιχειρηματική δραστηριότητα, στα πλαίσια της νέας Κ.Α.Π και της 4ης Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013, γ) Δημιουργία Σταθμού ΕΣΕΠΑ στην Σπερχειάδα.

v    Πραγματοποιήσαμε διαδοχικές συναντήσεις με τον Κοινοτάρχη Τυμ-φρηστού κ. Ν. Μηλιωρίτσα, τον Νομάρχη Φθιώτιδας κ. Αθ. Χειμάρα και τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Έξαρχο για να βρεθεί λύση σύνδεσης με οδικό άξονα των Πουγκακίων με τον Τυμφρηστό, οι οποίες απέβησαν άκαρπες.

v    Στις 20/12/2005 συναντηθήκαμε με τον Γενικό Γραμματέα ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. κ. Θάνο Βεζυργιάννη, για το ως άνω θέμα. Η παρέμβασή του άμεση και καθοριστική. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, με απόφασή του, διαθέτει ποσό 400.000 Ευρώ για την σύνταξη της σχετικής μελέ-της.

v    Ζητήσαμε την άμεση σύσταση επιτροπής γεωλόγων και τεχνικών για την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα του Δ.Δ. Πλατάνου (καθιζήσεις-κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο-αποκλεισμός του χωριού). Ήδη αποφασίστηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο η διάθεση ποσού 6.000 Ευρώ και να συσταθεί άμεσα η αρμόδια Επιτροπή, για να εξετάσει το θέμα.

v    Εξασφαλίσαμε για το 2006 οικονομική ενίσχυση του Ολυμπιονίκη των Παραολυμπιακών Αγώνων & Παγκόσμιου Πρωταθλητή στη σφαίρα Βαγγέλη Μπακόλα και της   Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εφήβων στα 400 μ.  Όλγας Καιδαντζή (Για την προετοιμασία τους).

v    Παρεμβήκαμε σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, για την οικονομική ενίσχυση των Συλλόγων και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της επιχορήγησής τους.

v    Ζητήσαμε από το Υπουργείο Υγείας να ενισχυθεί το Κέντρο Υγείας Μακρακώμης με ένα (1) ασθενοφόρο 4 x 4 για να μπορεί να παρεμβαίνει με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και μορφολογία εδάφους και έγκαιρα να μεταφέρει τα έκτακτα περιστατικά στο Νοσοκομείο Λαμίας (ασθενείς με καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, τροχαία, επίτοκους κλπ.

v    Πραγματοποιήσαμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίττας στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών. Όσοι παρευρεθήκατε θα διαπιστώσατε ότι καίτοι οι καιρικές συνθήκες απέτρεψαν τη συμμετοχή των χορευτικών του Δήμου Σπερχειάδας και Κλωνιωτών, η οργάνωση και παρουσίαση της εκδήλωσης ήταν άρτια.

v    Αποφασίσαμε, διοργανώνουμε και θα πραγματοποιήσουμε το Α’ Αντάμωμα των Φθιωτών στον Δήμο Σπερχειάδας, στο τέλος Ιουνίου 2006. Θεωρούμε την συμμετοχή όλων των Συλλόγων δεδομένη.

v    Αποστείλαμε στην Δημοτική Αρχή Σπερχειάδας το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών-Αναδασωτών, που πρέπει να συνυπογράψει για τη δημιουργία Σταθμού (ΕΣΕΠΑ).

v    Στις 15/4/2006 πραγματοποιούμε συνάντηση για το μεγαλύτερο, ίσως, έργο υποδομής στη Λαμία, με ειδικούς (τεχνοκράτες, επιστήμονες), που θα δημιουργήσει τεράστιες προϋποθέσεις ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, όχι μόνο της Φθιώτιδας, αλλά και όλης της Περι-φέρειας Στερεάς Ελλάδας.

v    Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με αρμοδίους παράγοντες του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για την κατ’ αρχάς αναγνώριση των Ιαματικών Λουτρών του Δ.Δ. Κυριακοχωρίου.

v    Συστήσαμε την Αναπτυξιακή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Εταιρία «Σπερχειός», με τη συμμετοχή 22 Συλλόγων και από τα μέσα Φεβρουαρίου έχει αποκτήσει Διοίκηση.

v    Συστήσαμε Τράπεζα Αίματος της Ομοσπονδίας, με Καταστατικό Λειτουργίας και Διοικητικό Συμβούλιο που ορίστηκε με απόφασή μας, στις 5 Απριλίου 2006.

Θέλουμε να μας κρίνετε με επιείκεια και να συμμετέχετε σε όλες τις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας, ιδιαίτερα δε να ευαισθητοποιήσετε όλους τους συμπατριώτες, προκειμένου να αιμοδοτούν για λογαριασμό της Τράπεζας Αίματος και να ανακουφίζουν τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ!


Αγαπητοί Συμπατριώτες και Φίλοι,

Η Ανάσταση του Κυρίου συμπίπτει με την αναγέννηση, την ευφορία, την αναζωογόνηση της φύσης.

Σας ευχόμαστε ολόψυχα ψυχική ανάταση και ευφορία και όλοι μαζί ενωμένοι, να αναγεννήσουμε-αναζωογονήσουμε τον τόπο μας.

Καλό Πάσχα, Υγεία, Χαρά και  Ευτυχία



Με εξαιρετική τιμή,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Αθαν. Ν. Μαγουλάς
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Κωνσταντίνος Αθ. Βαρσαμάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου