Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Γιορτή Εθνικής Αντίστασης

ΔΗΜΟΣ ΜΑΚΡΑΚΏΜΗΣ                                    Σπερχειάδα 30/03/2012
Δημοτική Παράταξη                                                             Προς
Νέα Σελίδα                                                             Επιτροπή Τουριστικής  Ανάπτυξης

                                                                                            
                                                            ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Θέμα 4ον :

    Όπως αναφέρει στο βιβλίο του με τίτλο ΕΝ ΓΑΡΔΙΚΙΩ ΟΜΙΛΑΙΩΝ ο Ιωάννης Β. Αναγνωστόπουλος που εκδόθηκε το 2012 στο κεφάλαιο Γερμανική κατοχή 1941-1944 στην σελίδα 75-79 τις οποίες επισυνάπτω.
    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Λευτέρης Κουρέλης στο βιβλιο του ΤΟ ΓΑΡΔΙΚΙ ΟΜΙΛΑΙΩΝ ΚΑΙ   Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΛ.48 ‘’ ο Άρης και ο Ζέρβας , με τις ομάδες τους έφτασαν στο Γαρδίκι το απόγευμα της 20ης Νοεμβρίου 1942.
  Ρίγη ενθουσιασμού και πατριωτικής έξαρσης προκάλεσε στους χωριανούς μας η εμφάνιση του μικρού εκείνου στρατού της ελεύθερης και επαναστατημένης Ελλάδας,καθώς παρήλαυνε με τις σημαίες υψωμένες, στον κεντρικό δρόμο του χωριού και υπό τον ρυθμικό ήχο της σάλπιγγας.               
   Σε λίγα λεπτά, όλο το χωριό, άνδρες, γυναίκες,παιδιά,μικροί-μεγάλοι μαζεύτηκαν στην πλατεία Σταυρού και δακρυσμένοι από συγκίνηση αγκάλιαζαν τους σταυραιτούς αντάρτες. Τους παρέθεσαν πλούσιο γεύμα,εκφωνήθηκαν λόγοι,ηγέρθηκαν προπόσεις και ακολούθησε γλέντι με χορούς και τραγούδια που κράτησαν ως την νύχτα .Χωρίς να πουν τίποτα σε κανένα, οι αντάρτες έφυγαν την νύχτα και όπως μάθαμε την άλλη μέρα τράβηξαν για το Μαυρολιθάρι.’’
  Για το ίδιο θέμα στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης τεύχος 25 σελ.40 ο Γιάννης Μαρκάκης, ο οποίος δεν είναι Γαρδικιώτης αλλά ήταν εκεί την την ημέρα εκείνη γράφει.Στο Γαρδίκι κάναμε μεγάλο γλέντι, Ομόνοια το λέγαμε το Γαρδίκι Ομιλαίων Φθιώτιδος. Μπροστά χόρεψαν οι αρχηγοί και οι Άγγλοι.Μετά το χορό έγιναν οι ομιλίες. Πρώτος μίλησε ο ΚΡΙΣ(Βαγγέλης) και είπε. ‘’Αγαπητοί  Έλληνες εμείς πάντα αγαπούσαμε την Ελλάδα. Τότε στο Μεσολόγγι ο Λόρδος Μπάυρον...Τώρα εμείς θα σας βοηθήσουμε να διώξετε τους Γερμανούς κ.λ.π.’’ Μετά το λόγο πήρε ο Άρης , ο οποίος είπε’’ εμείς θα τα ξαναπούμε πατριώτες...’’
   Για την αλήθεια των παραπάνω  αναφερομένων υπάρχει και σχετική φωτογραφία, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγα χρόνια στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και έκανε το γύρω του κόσμου. Σχετική αναφορά γίνεται και στο βιβλίο του συμπολίτη μας Βασιλείου Κανέλλου με τον τίτλο «Ο Γουλινάς και τα χωριά του», σελ. 146.       .
    Ο Δήμος οφείλει να προβάλλει την νεότερη ιστορία του, να καθιερώσει εκδηλώσεις   που θα εκθειάζουν την ΟΜΟΝΟΙΑ και τα επιτεύγματα των ΕΛΛΗΝΩΝ χάρη σε αυτή.
 Στο Γαρδίκι επήλθε ομόνοια ,συμφιλίωση \των ΑΝΤΑΡΤΩΝ και το αποτέλεσμα ήταν η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου με την συμμετοχή και των  Άγγλων σαμποτέρ.



                                                                                            Ο Δημοτικός Σύμβουλος

                                                                                         

                                                                                            Αθανάσιος Ν.Μαγουλάς            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου