Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Τουριστική Ανάπτυξη

                                                                            
   ΔΗΜΟΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ                               Σπερχειάδα 30-06-2011          
   ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ                                             Προς                                                                     Νέα Σελίδα                                                      1. Αντιδήμαρχο
                                                                                 κ. Ηλία ΜΠΉΤΟ                                   
                                                                             2. Μέλη Επιτροπής                                                                                                                                        Τουριστικής Ανάπτυξης
                                                                   
                                                                                                                                        
                                                                              
                                                                                                  
                                                
   Με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο μας όρισε μέλη της Επιτροπής Τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου.
   Όλοι εμείς εκπροσωπούμε τον Δήμο και την τοπική κοινωνία στον συγκεκριμένο φορέα,με απώτερο σκοπό να συνθέσουμε απόψεις και βέβαια αυτό το αποτέλεσμα που θα επέλθει, πρωτίστως να τύχει έγκρισης των οργάνων του Δήμου.  
   Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου, σας εξέθεσα τις απόψεις μου λέγοντας ότι:
   «Ο τουρισμός έχει θεματικές ενότητεςα) προσκυνηματικός- θρησκευτικός ,β)ιαματικός   γ) φυσιολατρικός,δ) πολιτιστικός, ιστορικός,(αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, εκδηλώσειςυδάτινοι προορισμοί στ) αγροτοτουρισμός ζ) ορεινός,θαλάσσιος,χειμερινός και μέσα σε αυτές τις ενότητες εντάσσονται πολλές και ποικίλες δραστηριότητες με την προϋπόθεση να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ-ΥΠΟΔΟΜΕΣ
  Προσκυνηματικός – Θρησκευτικός σας ενημέρωσα ότι έχει γίνει καταγραφή της αρχιτεκτονικής των εκκλησιαστικών μνημείων και του εσωτερικού διάκοσμου ώς η εισήγηση μου στο Δ.Σ από 4-03-2011 στην οποία προτείνω να επεκταθεί η καταγραφή σε όλους τους συνενούμενους Ο.Τ.Α που απαρτίζουν το Δήμο Μακρακώμης.
  Σε συνεργασία με την 24η Ε.Β.Α να προβούμε α) στην έκδοση λευκώματος που αφενός μεν θα διατεθεί σε όλες τις βιβλιοθήκες (Βουλή των Ελλήνων, Εθνική,Ο.Τ.Α,Σχολικές κ.α) αφετέρου θα προσφέρεται ως αναμνηστικό σε εξέχουσες προσωπικότητες του Δημόσιου Βίου και β) στην έκδοση γραμματοσήμων σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΤΑ το οποίο εκτός της προβολής θα επιφέρει και κέρδη στο Δήμο.
β) Ιαματικός Τουρισμός : Μετά την απόφαση των αρμοδίων Υπηρεσιών το 2009 με την οποία διέκοψαν την  λειτουργία της λουτροπηγής Παλαιοβράχας, η μόνη που έχει τις απαιτούμενες κτηριακές υποδομές και προσφέρεται για λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία και spa, με χώρους διαμονής και εστίασης είναι του Πλατυστόμου και λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια χωρίς όμως περαιτέρω υποδομές (άθλησης,ψυχαγωγίας , κ.α) για την ενασχόληση των επισκεπτών στον ελεύθερο χρόνο τους.
γ) Φυσιολατρικός: η τέως κοινότητα Τυμφρηστού έχει υποβάλει για έντάξη στο ΕΣΠΑ μελέτη που αφορά πεζοπορικές – ποδηλατικές διαδρομές.Ο τέως Δήμος Σπερχειάδα έχει εκπονήσει αντίστοιχη μελέτη.
  Στο προστατευόμενο από την NATURA Πλατανόδασος του Σπερχειού, για να αναπτυχθούν δράσεις μετά την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ των τέως Δήμων Μακρακώμης και Σπερχειάδας θα πρέπει να συνταχθεί ανάλογη μελέτη.
   δ) Πολιτιστικός-Ιστορικός: Υπάρχει πληθώρα λαογραφικών μουσείων με πληρέστερο αυτό του αειμνήστου Αθανασίου και ΜαίρηςΑκρίδα,τοΜουσείοΝομισμάτων,το Εκκλησιαστικό ΜουσείοΤριλόφου που είναι Ιδιωτική Συλλογή και έχει εκχωρηθεί στον Δήμο, το Εκκλησιαστικό Μουσείο Πτελέας, ακολουθούν λαογραφικά Μουσεία  που έγιναν είτε με  ιδιωτική πρωτοβουλία , είτε με πρωτοβουλία  των Εκπολιτιστικών Συλλόγων  στις τοπικές κοινότητες.
   Με απόφαση του ο Υπουργός Πολιτισμού ορίζει την Μπαλτσάκειο Βιβλιοθήκη την οποία παραχώρησε ομόφωνα το Δ.Σ του τέως Δήμου Σπερχειάδος για χρήση στην ΙΔ’ Εφορία Προιστορικών και Κλασικών Χρόνων, ως χώρο φύλαξης,συντήρησης και έκθεσης των ευρημάτων της προαναφερόμενης περιόδου για εκπαιδευτικούς λόγους.
   Σε συνεργασία με την 24η Ε.Β.Α (Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων) και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο εκπονήσαμε μελέτη κατασκευής θεάτρου,ανάπλασης, ανάδειξης και προβολής του διατηρητέου μνημείου Παλαιός Άγιος Νικόλαος Σπερχειάδος .
   Σε συνεργασία με την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων συντηρήσαμε την Καλύβα Στεφανή,  αφενός μεν έγινε η ανασκαφή και συντήρηση του  υπολοίπου τμήματος της Καλύβας Στεφανή,αφετέρου δε η μελέτη για την ανάπλαση τόσο του υφισταμένου χώρου που έχει παραχωρηθεί από τους αδελφούς  Στεφανή, όσο και του χώρου  νότια της Καλύβας που παραχωρήθηκε από τον συμπολίτη μας Πολιτικό Μηχανικό  Ελευθέριο Παυλίδη.
  Σε αυτά να προστεθούν οι Μπαρουτόμυλοι του Μαυρίλου,γεφύρια τοξοτά,Ακροπόλεις, η Κα στρόραχη,τα Ελληνικά και οι αρχαιολογικοί χώροι Πάππας ,Μακρακώμης,Γαρδικίου, Περιβολίου
Μαρμάρων κ.α ευρήματα που ενδεχομένως έχουν καταγράψει σύλλογοι ή κρατικές αρχές.
  Στον Δήμο μας κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πολλές και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, είτε με πρωτοβουλίες του Πνευματικού Κέντρου, των Πολιτιστικών Συλλόγων, Αδελφοτήτων,Συλλόγων Γυναικών,Γονέων και Κηδεμόνων ,της εκπαιδευτικής κοινότητας και άλλων φορέων,είτε υπό την αιγίδα του Δήμου,αποκριάτικες εκδηλώσεις, παραδοσιακά πανηγύρια, γιορτή καστάνου στο Μαυρίλο,λουκάνικου στον Άγιο Γεώργιο,τσίπουρου στο Νικολίτσι ,τσιπουρο γευσιγνωσίας στην Φτέρη κρασιού στην Παλαιοβράχα, συνάντηση Τυμφρησταίων, εκδηλώσεις στο Πλατανοδάσος κ.α.
   ε) Υδάτινοι Προορισμοί:Το 2010 ο τ. Δήμος Σπερχειάδας υπέβαλε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πρόταση στην οποία αναφέραμε γιατί πρέπει να επιλεγεί από τους επισκέπτες ο Δήμος ως υδάτινος προορισμός.
  Γνωστοποιήσαμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα έναντι άλλων κάνοντας αναφορά στα Ιαματικά Λουτρά Παλαιοβράχας, Κυριακοχωρίου,Μαρμάρων κ.λ.π, στους δύο ποταμούς  Σπερχειού και Ινάχου, στους 13 παραποτάμους  στις λίμνες της Ανατολής, στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα, στις θέσεις θέας που έχουμε  αναδείξει, στις πολλές και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις δυνατότητες που έχει ο επισκέπτης για περιήγηση, άθληση (γήπεδο ποδοσφαίρου,γήπεδα 5Χ5,πίστα αγώνων ΜΟΤΟ CROOSENTURO,ποδηλάτων,τζιπ,τετράτροχων,αεραθλητισμός,σκόπευση,τοξοβο λία κ.α) και
για ψάρεμα άγριας πέστροφας.
   Κάναμε αναφορά και στα γνήσια παραδοσιακά αγροτοκτηνοτροφικά μας προϊόντα ,στα προϊόντα που διατίθεται στο καταναλωτικό κοινό από τις υφιστάμενες μονάδες μεταποίησης,καθώς και στους  χώρους διαμονής και εστίασης.
   Εδώ να συμπεριληφθούν και οι  υφιστάμενες υποδομές  διαμονής της Μακρακώμης  ιδιοκτησίας  κ. Κελεσιάδου Ευσεβείας ,ο ξενώνας του Άγίου Γεωργίου ,οι πανσιόν Παπαηρακλή – Άγγελοπούλου  Λεμονιάς  στη Μεσαία Κάψη και Λελούδας στη Μερκάδα, ο ξενώνας  της Κοινότητας Τυμφρηστού και το Δασικό Χωριό,ο ξενώνας  ΟΜΙΛΑΙΑ ιδιοκτησίας  Νίκου Βασιλείου στο Γαρδίκι και του Αγίου Γεωργίου που είναι σε εξέλιξη η αποπεράτωση. 
   Ζήτησα να επιλέξουμε την ενότητα που θέλουμε να δώσουμε έμφαση και να εξετάσουμε διεξοδικά σε ποιό τουριστικό κοινό απευθυνόμαστε εντός Περιφέρειας Στερεάς ή Πανελλαδικά με βάση πάντα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα έναντι των άλλων τουριστικών προορισμών και αυτά να προβάλουμε και όχι γενικά και αόριστα.
   Συμφωνήσαμε να γίνει το πλάνο από τον κ. Καραντζούνη της ηλεκτρονικής και έντυπης διαφήμισης καθώς και της εκδήλωσης στο Πλατανόδασος  και να καταθέσουμε όλοι επ’ αυτού τις απόψεις μας στην επόμενη συνάντηση.
   Μετά από τηλεφωνική επαφή πραγματοποιήθηκε δεύτερη συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου στην οποία μετείχατε εσείς,ο Δήμαρχος ,ο κ. Καραντζούνης και ο υπογράφων.
   Σε αυτή ο κ. Καραντζούνης έκανε αναφορά σε πρόταση συνεργασίας της εταιρίας AROTRO την οποία διευθύνει προκειμένου να αναλάβει τόσο την έντυπη,και ηλεκτρονική διαφήμιση του Δήμου,όσο και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο Πλατανόδασος Σπερχειού.Η αρμοδιότητα ανήκει στον Δήμαρχο,στην Οικονομική Επιτροπή και στους υπαλλήλους που ορίσθηκαν να πραγματο ποιούν διαγωνισμούς προμηθειών κ.α.
   Στη συνάντηση αυτή  έπρεπε :
α) να καθοριστεί ο χρόνος τέλεσης, β) η διάρκεια των εκδηλώσεων στο Πλατανόδασος, γ) το είδος των εκδηλώσεων για την προβολή και προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής, δ) ποιός θα είναι διοργανωτής ο Δήμος ή ιδιώτης ε)ποιές θα είναι οι υποχρεώσεις του κάθε συμμετέχοντος, στ) ποιό θα είναι το κόστος της εκδήλωσης, ζ) ποιό θα είναι το κόστος της προβολής αυτής και η) ποιός θα καλύψει το κόστος ο Δήμος ή οι Εκθέτες (παραγωγοί, έμποροι κ.λ.π).
   Σε ότι αφορά την έντυπη διαφήμιση,η πρόταση του κ. Καραντζούνη από την πρώτη κιόλας συνάντηση ήταν να εκτυπωθεί οκτασέλιδο έντυπο,το περιεχόμενο του οποίου θα επεξεργάζονταν η επιτροπή και στο οποίο υπήρξε ομόφωνη απόφαση.
   Η επιτροπή έχει την ευθύνη να επιλέξει το περιεχόμενο της έντυπης και ηλεκτρονικής διαφήμισης, τον αριθμό ,το χρώμα και την ποιότητα των φύλλων, καθώς επίσης τον χρόνο και την διάρκεια στα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα.
   Στην σημερινή συνάντηση θα αποφασίσουμε ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία για κάθε λεπτομέρεια που αφορά την διαφήμιση, διασφαλίζοντας πλήρως τα δικαιώματα του Δήμου και βέβαια κάθε λεπτομέρεια,για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο Πλατανόδασος ,μια προσπάθεια την οποία ξεκίνησε η Ομοσπονδία Συλλόγων Φθιώτιδας το 2005, αλλά δεν τελεσφόρησε λόγω μη συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης και άλλων Φορέων που είχαν κληθεί.
Κάθε ενέργεια κάπου πρέπει να στοχεύει και η προβολή έχει σαν στόχοτην αύξηση των επισκεπτών στο Δήμο μας.
  Βασική προύπόθεση είναι να υπάρχει οδική ασφάλεια και να μειώνεται ο χρόνος μετάβασης από το ένα σημείο στο άλλο(αφετηρία-προορισμός).
   Λόγω της γεωγραφικής του θέσης ο Δήμος είναι σε κομβικό σημείο μεταξύ των διαρκώς  τουριστικά αναπτυσόμενων περιοχών χωρίς όμως να αναπτύσεται και ο ίδιος.
   Είναι σε απομόνωση και πρέπει άμεσα να απαιτήσουμε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να αποπερατώσει η να πραγματοποιήσει την έναρξη των διαδικασιών:
  α)ασφαλτόστρωση του επαρχιακού δρόμου Γαρδικίου Ομιλαίων-Γραμμένης Οξυάς  Αιτ/νίας, β)Ροβολιαρίου-Ρεντίνας Καρδίτσας, γ)Αγ.Γεωργίου-Προφήτη.Ηλία Νεοχωρίου-Χιονοδρομικό Καρπενησίου, δ)Ανατολής-Δάφνης Φωκίδας και ε)Πλατυστόμου-Πάππας-Σμοκόβου Καρδίτσας και Μαυρίλου-Μερκάδας-Τυμφρηστού.
   Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να ενωθούν τρεις περιφέρειες μέσω του Δήμου μας,για να αναπτυχθούν συγκοινωνίες ,να μειωθεί ο χρόνος για την μεταφορά επιβατών και προϊόντων ,να πάρουμε μέρος από τον προσκυνηματικό,ιαματικό και φυσιολατρικό τουρισμό.
   Αυτή η αύξηση των επισκεπτών όχι μόνο  θα τονώσει την τοπική οικονομία ,αλλά και θα δώσει την δυνατότητα να γίνουν και επενδύσεις ώστε να μειωθεί η ανεργία.
    Εμείς ως Δήμος θα πρέπει να βελτιώσουμε τις υποδομές μας τόσο στην έδρα του Δήμου όσο και σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες ενδεικτικά αναφέρω:
α) ανάδειξη και προβολή μνημείων (προϊστορικών ,κλασικών,βυζαντινών και νεοτέρων),
β)προβολή λαογραφικών  μουσείων κ.α ,
γ) αναγνώριση ιαματικών Παλαιοβράχας,Αρχανίου, Κυριακοχωρίου, Πουγκακίων κ.α  
δ) σύνδεση των χώρων αναψυχής και πολιτισμού, ανάπλασης και ανάδειξης θέας,
ε) αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας (σχολικά κλπ κτίρια),
στ) αξιοποίηση του πλατανοδάσους μέσω προγραμμάτων NATURA,
ζ) βελτίωση των υποδομών στην  πίστα αγώνων μοτοσυκλέτας ΓΟΡΓΙΑΝΗ
η) βελτίωση-συμπλήρωση της μελέτης για το σκοπευτήριο ΛΕΥΚΑΔΑΣ,
θ) συμπλήρωση της καταγραφής όλων των εκκλησιαστικών μνημείων και των λιθόκτιστων της περιοχής ,
ι)  διάσωση,διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
 ια) βελτίωση όλων των υφιστάμενων υποδομών πολιτισμού,
ιβ) κατασκευή Δημοτικών αναψυκτηρίων,
ιγ) κατασκευή φραγμάτος στον ΙΝΑΧΟ η μικροτέρων πολλαπλών χρήσεων ώστε να γίνει η Δυτική Φθιώτιδα Υδρολογικό πάρκο,
ιδ) κατασκευή ελικοδρομίου στον Προφ.Ηλία Κυριακοχωρίου (υπάρχει έγκριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας),
 ιε) αξιοποίηση της Σαράνταινας και
ιστ) ολοκλήρωση και λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής .  
Με βάσει το MASTER PLAN για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων στο βουνό,της κοινότητας Τυμφρηστού που εγκρίθηκε πρόσφατα να καταρτιστεί ΜΑSΤΕΡ ΡΛΑΝ αντίστοιχο για όλο το διευρημένο Δήμο μας.
  Ο Τουρισμός και Πολιτισμός είναι η βαρειά Βιομηχανία διαχρονικά  της χώρας μας.

                                                                              Ο Δημοτικός Σύμβουλος
                               
                               

                                                                               Αθανάσιος Ν. Μαγουλάς

                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου